La manera de viatjar i desplaçar-nos amb el menor impacte.
L’agenda 2030 pel desenvolupament sostenible creat per les Nacions Unides recull 30 objectius mundials pel Desenvolupament Sostenible.
En aquest sentit tots tenim assumit que cal preservar l’entorn natural i cal reduir l’impacte humà en el nostre dia a dia. Els objectius de les Nacions unides tenen en compte el medi ambient, però també l’impacte social amb objectius de reducció de la pobresa, la igualtat de gènere i d’oportunitats en l’educació, el consum responsable, etc.
Avui us volem presentar una nova manera de viatjar, que realment no és tant nova ja que ha sigut la manera que l’esser humà s’ha desplaçat durant milions d’anys: a peu.
Avui en dia per viatjar fem servir múltiples mitjans de transport i la majoria suposen un impacte ambiental considerable. El transport genera efectes nocius en el medi ambient així com a nosaltres com a essers humans, degut a les emissions de gasos contaminants i també degut a les infraestructures necessàries com ara aeroports, carreteres i línies ferroviàries.
I doncs, si som conscients que moure’ns te un impacte negatiu en el medi ambient i en l’entorn natural, què podem fer nosaltres per reduir aquest impacte?
Utilitzar mitjans de transport que no generin impacte o que aquest impacte sigui molt petit és un repte que, des de Valua Travel, us proposem assolir. Els mitjans de transport amb menor impacte poden anar des de caminar, ja que implica un impacte zero en equant a infraestructures, però també tenim la bicicleta, patinet o cavall.
aquí us detallem els principals beneficis que aporta el fet de viatjar caminant:
1.- No contaminem, caminar no genera emissions de Co2.
2.- No calen grans infraestructures com carreteres que generen un gran impacte ambiental i contaminant a l’entorn natural.
3.- Caminar és bo per la salut, entre molts altres beneficis disminueix el risc d’hipertensió, enforteix les nostres articulacions, redueix la possibilitat d’aparició de diabetis, amb l’exposició a l’aire lliure i al sol incrementa els nivells de vitamina D, ajuda a perdre pes i per tant evita una potencial obesitat.
4.- Millora la nostra vida social, si camines acompanyat el caminar es converteix en un acte de socialització. Tot caminant neix la conversa i d’aquí la interacció social que dur a l’amistat. Gaudir d’un bonic camí tot conversant i fins i tot cantant, pot ser una de les coses mes agradables que existeixen.
5.- Com a tot activitat física generem endorfines, per tant caminar ens fa mes feliços!
A Vàlua som conscienciats que cal un canvi d’hàbits en la manera de viatjar per fer-los mes sostenibles, mes saludables i més responsables socialment parlant. Per aquest motiu elaborem viatges on fomentem el viatge sostenible pels nostres estudiants.
Aquí una llista de les nostres propostes de viatges caminant:
1.- Menorca camí de cavalls: El camí de cavalls és un sender que voreja completament l’illa de Menorca. Antigament era usat com a camí defensiu i de control de la costa amb objectiu de ser circulat amb cavall, d’aquí el seu nom. Aquest camí va caure en desús però des del 2010 s’ha reobert, senyalitzat i condicionat com a sender de vianants. El camí de cavalls fa 185 km i s’ha dividit en 20 etapes. Realitzant aquest camí podem descobrir els entorns naturals de Menorca la qual és reserva de la biosfera i ens brinda increïbles cales i platges, les zones humides de la seva albufera o els seus torrents, amb gran varietat de fauna d’aus, tortugues, amfibis i rèptils. També passarem prop d’un dels 7 fars amb que compte l’illa, com el de Punta Natí o el carismàtic far de Favàritx.
2.- El Camino de Santiago: l’antic camí que seguien els peregrins per arribar fins la catedral de Santiago de Compostela i compte amb prop de 770km per tot el nord de la península Ibérica. Actualment a part del motiu religiós aquest camí s’ha convertit en l’emblema del turisme a peu. Amb els anys s’han senyalitzat una gran quantitat de camins amb diferents variants des del tradicional Camí francès, fins al Camí Portuguès, l’Anglès, el de la costa, etc. Aquest és sens dubte un dels viatges a peu més impressionants que podem trobar a la península amb una altíssima càrrega històrica que ens permetrà alinear molts projectes que es puguin dur a terme en el centre d’estudis.
3.- Camí de l’Exili: L’últim tram de camí que seguien els republicans per arribar a França durant la guerra civil Espanyola. Els principals trams son la ruta que segui Walter Benjamin, la qual discorre entre Portbou i Banyuls, la ruta del Camí de la retirada pel coll d’Ares el qual surt de Molló i arriba a Prats de Molló. El camí de la Vajol, la ruta dels estanys de l’exili a Tavascan i la ruta del port de Salau al Pallars Sobirà.
4.- Camí de Ronda de la costa Brava: El camí de ronda ressegueix tota la costa des de Blanes fins a Portbou, amb uns 230 km en total, un recorregut que ens permet descobrir petites cales, boscos de pins arran del mar, aigua cristal·lina. Cal escollir els trams amb cura, ja que també és una zona que malauradament ha estat molt urbanitzada. Amb la possibilitat d’allotjaments fantàstics per a estudiants de primària i secundaria, aquest és un programa formidable per descobrir una costa increïble.
Esperem que ben aviat us puguem organitzar un programa dels que us hem mostrat i gaudiu del camí de la vida.