Visita màgica per a grups: la basílica subterrània de Roma

La Roma sota terra no ens deixa mai de sorprendre…

Fa més d’un segle, la construcció d’unes vies de tren aprop de l’estació de Termini va provocar un ensorrament de terra, que va deixar al descobert un llarg passadís que portava un extraordinari monument del segle I d.C., només a nou metres sota l’actual via Prenestrina.

Descobrim la basílica i la seva història

Es tracta d’una basílica subterrània de Porta Maggiore, un temple que es creu que pertanyia a la rica família Statili.

La basílica ha obert les portes de nou després d’una complicada restauració d’un pasadís, d’un vestíbul i d’una sala principal amb tres naus i un absis central.

És un cas únic en el món, ja que segons la directora de restauració, Chiara Scioscia, es tracta del descobriment més antic de planta basilical trobat a la ciutat de Roma. 

A més, és el primer exemple de basílica pagana trobada sota terra, i de propietat privada, associat a pràctiques religioses perseguides durant l’imperi romà, que posteriorment del seu ensorrament, va caure en l’òblit. 

Els historiadors han considerat que es tracta d’un espai construit per algun membre del llinatge Statili que després del suicidi d’un membre de la família acusat de males pràctiques màgiques, va perdre influència i riquesa.

La restauració subterrània

Anteriorment, el monument va ser desvalisat i abandonat per la mateixa família, i que amb el pas dels anys s’ha omplert de terra de manera natural. En una de les parets han deixat una marca que recorda fins a on estava enterrada la basílica. 

Des de l’any 2005 la Superintendencia de Belles Arts de Roma ha portat a terme varies i complicades restauracions degut a la proximitat a l’estació de tren, la seva profunditat, la pressió de la terra, la presència d’un gas tòxic al subsòl de Roma i la presència de microorganismes.

Tot i que la basílica es trobi oberta al públic, la fragilitat del monument obliga a restringir les visites, ja que ha de mantenir-se sempre a una certa temperatura i amb el mateix nivell d’humitat. Només s’hi pot accedir amb un guia i després d’haver-lo reservat el segon, tercer i quart diumenge de cada mes. 

T’atreveixes a visitar aquest monument màgic sota terra durant el teu viatge en grup? 

Fes clic aquí, et reservem totes les visites que necessitis pel teu viatge en grup.

Font: La Vanguardia