La història de l’antiga Roma pionera

Realitat o Ficció?

Amb raó o sense ella, la tradició ha atribuït als primitius romans grans fites que han determinat el desenvolupament del món que fins ara coneixem. Comprovem si són certes!

Els fonaments de la ciutat eterna están envoltats en la llegenda, fins a tal punt que encara no s’ha arribat a un acord en la data de la seva fundació.

El primer calendari

A Numa Pompilio se li atribueix el primer calendari, reformat més tard per Tarquino Prisco i substituït definitivament per Julio César. En el calendari de Numa, només els mesos de Març, Maig, Juliol i Octubre tenien 31 dies, Febrer contava amb 28 i els mesos restants amb 29.

El primer port

La tradició situa la fundació de Ostia en la desembocadura del Tíber, sota el reinat d’Anc Marci. Tot i així, les restes trobades a la colònia són posteriors al segle V a.C. Encara que és la primera colònia romana, sí que és el seu primer port marítim on es transportàven les mercaderies.

El primer centre comercial

Conegut com a Foro Boario (mercat de ramaderia). Des dels seus orígens, l’àrea va reunir les característiques de l’empori, punt de reunió de mercaderies i d’oportunistes.

El primer pont

Amb Roma controlant Ostia, en la desambocadura del Tíber, i amb el Fòrum Boari augmentant la seva activitat comercial, Anc Marci va ordenar construir un pont que tingués sortida al marge esquerre del riu.

Des d’aleshores, la única manera de creuar el riu Tíber era per mitjà dels bancs de sorra de l’illa Tiberina. El Pons Sublicius va ser construït íntegrament de fusta i va potenciar l’empori del Fòrum Boari.

La primer moneda

Fins que van començar a encunyar les primeres monedes (a meitats del segle V a.C), les transaccions es tancàven amb l’intercanvi de trossos de metall, el valor es calculava per pes. Cada tros era diferent, i els comerciants havien d’utilitzar la balança continuament.

Només a partir del segle VI a.C. es comença a estandaritzar el pes del tros de metall. Neixen així les barres de coure ferrós (amb el 20% de ferro), gravades amb la figura d’una branca seca, que es van convertir en el mitjà més difòs de compravenda.

El primer passeig triumfal

Una multitud d’emperadors van desfilar davant dels aplausos de la ciutadania després de les seves exitoses campanyes militars. Aquest ritual de triomf el va crear Tarquino Prisco (el primer rei de la dinastia etrusca) després de la seva victòria de Collazia.

El triomfador, conjuntament amb els seus soldats, va recòrrer la ciutat de Roma fins a finalitzar la processor a la cima del Capitol, on tenien lloc els sacrificis en honor a Júpiter.

El primers Jocs

La devoció del rei per les celebracions triomfals els va portar a instituir a Roma Ludi Magni (grans jocs) o Ludi Romani .

Durant tres dies (8,9 i 10 de Setembre) tenien lloc al Circ carreres de cavalls, de carros, lluites de boxeig i competicions atlètiques, seguint els patrons grecs.

La primera intriga

La tradicció diu que Tito Livio, va ser el primer que es va presentar per ser coronat com a rei i va pronunciar un discurs a favor de la plebe per assegurar-se’n del seu recolzament. Les conspiracions, des d’aleshores van ser una pràctica habitual entre els polítics romans.

Fuente: La Vanguardia