Gian Lorenzo Bernini, l’últim geni de Roma

Bernini, un artista polivalent i un geni sublim

Pintor, escultor, arquitecte i dramaturg, Bernini és el gran geni del Barroc italià, l’hereu de la força escultòrica de Miquel Àngel i el principal model del Barroc arquitectònic d’Europa. És considerat l’escultor barroc més important de la seva generació, les obres de l’artista poseeixen un gran toc de dramatisme.

Bernini és el julivert de totes les salses: no només pinta, esculpeix i projecta edificis; sinó que també escriu i representa sàtires teatrals plenes de mordacitat. A més, prelats, aristòcrates i ambaixadors se’l rifen perquè organitzi les seves festes, de les que té cura cada detall: crea fonts, arcs de triomf efímers, decoracions insòlites i fins focs artificials que supervisa amb cura.

Tot en ell és així: brillant, explosiu, descarat, innovador, polifacètic. “Qui no surt de la regla no la salta mai”, els diu als seus alumnes. L’única regla que l’artista no se salta mai és la que marquen els vaivens de la política vaticana, que teixeix i desteix aliances amb les potències europees, especialment amb Espanya i França.

Les petjades de Bernini a Roma

Si t’agrada Roma, t’agrada Bernini, les seves obres barroques están presents per tota la ciutat. Les seves obres transmeten monumentalitat, dramatisme, grandesa i emoció, per aquest motiu, molts el descriuen com al successor de Miquel Àngel.

Des de la Basílica de Sant Pere fins a les estàtues de les Plaça Navona, caminant per Roma es descobreixen les millors creacions de Gian Lorenzo Bernini.

El cert és que les obres de l’escultor i arquitecte Gian Lorenzo Bernini es poden trobar gairabé a cada racó de la capital italiana, des de imponents estàtues fins al disseny d’algunes de les fonts i plaçes més famoses, aquí us deixem un breu recopilatori:

Basílica de San Pedro – Plaça de San Pedro

Bernini es va passar gairabé 50 anys treballant tant en l’interior com en l’exterior de la Basílica, i va dissenyar gran part de la Plaça San Pedro. L’obra a l’interior està feta de bronze que es va obtenir fonent les decoracions del Panteó de Roma, sota les ordres del Papa Urbà VIII.

La Font dels Quatre Rius – Plaza Navona

La Font dels Quatre Rius de Bernini és una de les seves obres més famoses i es troba en un lloc d’honor al centre de la famosa Piazza Navona.

A més, en la font es mostren diferents figures d’animals i plantes. Bernini va estudiar el fluxe de l’aigua a través de la font, agregant criatures marines per crear sensació d’escoltar sorolls que broten de la font.

El Pont Sant’Angelo

Aquest pont peatonal és una verdadera joia flanquejada d’àngels barrocs, dissenyat per Bernini. Sense dubte, és un passeig imprescindible per la ciutat de Roma.

Consulta el mapa de Bernini per la teva visita a Roma, ideal per a grups escolars:

Mapa